Jdi na obsah Jdi na menu

Jarda Forejt – Profesionální herpetolog

Jmenuji se Jarda Forejt a budu Váš průvodce světem teraristiky. Chovu a studiu plazů se věnuji od roku 2003.

ja.jpg jaja.jpg

Cesta k REPTILclubu

  • Sny se mají plnit. Každý den, nám ubíhá život mezi prsty. Ani o vteřinu se neodkážeme vrátit zpět. Proto co neuděláme právě v tuto chvíli, už nikdy nemusíme stihnout. Velkým příkladem pro mě byli moji rodiče. Celý život oba tvrdě pracovali, aby zajistili příjem financí do domácnosti a než se mohli radovat v klidu z důchodu, přišla nemoc a život byl pryč. Ačkoliv mi to nikdy neřekli, cítil jsem v jejich posledních chvílích , že odchází s určitým dluhem promarněnosti. I to je důvod, proč jsem se rozhodl jít do nejistého podniku. Jedinou jistotou v mém rozhodnutí bylo mé srdce a má rodina, která mě podpořila. Proto jsem po 20ti letech ukončil úspěšnou kariéru Průmyslového inženýra v korporátu a začal naplno šířit myšlenku fascinujícího světa plazů. Tato prastará skupina živočichů, která naši zemi obývá přes 300 miliónů let, si to zaslouží. 

Osobní život:

Po 9 měsících inkubace jsem se vylíhl v roce 1985. Jsem ženatý a se svou ženou vychováváme 2 děti (ročníky 2009 a 2012)

Odborná zkušenost:

  • Mým hlavním zaměřením je chov ještěrů. Nejsem pouze terarista, ale zabývám se i studiem plazů ve volné přírodě a systematicky mapuji jejich výskyt.

rh.jpg strom.png

  • Výchova dětí a práce na jejich vzdělávání je pro mě základem. Předávat zkušenosti mladší generaci je velmi důležité pro budování budoucích kolegů herpetologů. Pro tuto činnost jsem proškolen jako "Pedagog volnočasových aktivit".
  • Aby vaše dítka byla v bezpečí i v případě úrazu či podobné situace absolvoval jsem i kurz "První pomoc: jak zachránit život". 

osvedceni.jpg certifikat-prvni-pomoc.png

Odborný přínos:

  • Jako autor mnoha odborných článků a dvou publikací o chovu plazů vám mohu nabídnout širokou paletu ověřených informací. Zabývám se mimoškolním vzděláváním dětí, rozšiřuji školní osnovy o praktické ukázky. Plazy předvádím dětem od útlého věku až dospělým seniorům v pečovatelských domech.

gekoncik.jpeg

REPTILterapie:

  • Věnuji se REPTILterapii, programu jehož jsem autorem. Pomáhám lidem překonat strach z plazů a podporuji děti s autistickým spektrem, zejména s Aspergerovým syndromem.

39.jpg

REPTILmagazín:

  • Jsem šéfredaktorem a zakladatelem jediného tištěného časopisu o teraristice v České a Slovenské republice

img_20231105_081334_666.jpg

Nechte se inspirovat a vzdělat v teraristice, budu váš průvodce fascinujícím světem plazů! V případě zájmu o exkursi, přednášku, ukázku plazů ve vašich prostorech, či jakoukoliv prezentaci mě neváhejte kontaktovat.


 

Média:

Český Rozhlas Sever - Svět zvířat

https://www.mujrozhlas.cz/svet-zvirat/hostem-sveta-zvirat-dnes-bude-herpetolog-z-chomutova-jaroslav-forejt

Přednáška pro klienty ústavu sociální péče Klášterec nad Ohří

https://youtu.be/BNM4QmMX01Y?si=TzWHbLx0ejRyiK8W

 

Český Rozhlas Sever - Host dopoledního expresu

https://www.mujrozhlas.cz/host-dopoledniho-expresu/teraristika-je-laska-na-cely-zivot-tvrdi-cestovatel-herpetolog-jaroslav

img-20240202-wa0004--1-.jpg

Chomutovské noviny 3/2023

chn.png

Chomutovský deník

denik.png

 

 

Kudy z nudy

Kudyznudy.cz - nejlepší začátek výletu

Mapa